Sådan sendte vi live under corona-nedlukningen

I marts måned 2020 var jeg et smut i Budapest. Samtidig lurede corona-virus, og allerede i februar var flere danskere kommet hjem til Danmark fra skiferier med corona. Alligevel havde jeg ikke forestillet mig, at min tur til Budapest ville blive startskudet til et 2020 med hjemmearbejde og et enormt behov for at skabe virtuelle fællesskaber.

Da coronaen ramte landet, var jeg ansat hos KFUM-Spejderne i Danmark. En spejderorganisation, der er ekspert i fællesskaber, men det skal jeg love for blev udfordret, da landet lukkede ned og der pludselig (med rette!) skulle holdes afstand til alt og alle.

Det store spørgsmål blev så, hvordan fællesskaberne kunne bevares. Det havde spejdergrupperne heldigvis mange gode bud på. Alt fra online spejdermøder via Zoom og Meets til livestreamede spejdermøder via Facebook.

Live med StreamYard

I KFUM-Spejdernes hovedbestyrelse ønskede man også at være med på trenden og sende live på Facebook, og her blev jeg taget med på råd. Ikke fordi hovedbestyrelsen ikke kendte til Facebooks live-funktion, men fordi man havde lidt andre drømme og ambitioner for projektet – og heldigvis for det, selvom jeg langt hen ad vejen sætter pris på, at man bruger forhåndenværende midler.

Vi skulle med andre ord skridtet videre end at trykke “Gå live” og sende fra en mobiltelefon. Der skulle gæster med, og det skulle være nemt. Og mens Johny Kristensen fra KFUM-Spejdernes hovedbestyrelse (som forøvrigt er skidedygtig fotograf i Aalborg) kastede sig ud i opgaven med at organisere alt det praktiske med kamera, lyd og lys, forsøgte jeg at finde platformen, som kunne samle det hele. Og hvilken utaknemmelig opgave…

Behovet var ikke en online udgave af ob-vognen med knapper og justeringsmuligheder, som krævede en baggrund som tv- og medietilrettelægger at mestre. Vi havde hverken tiden eller ressourcerne til den slags. Jeg ledte efter mellemvejen mellem Facebook Live og fx OBS Studio. Og selvom vi er tilbage i foråret, så husker jeg det stadig som en længere proces – og forståeligt, for dengang var det nok de færreste mennesker og organisationer, som i virkeligheden havde det helt store behov for at gå live.

I dag er jeg sikker på, at min søgeproces ville være anderledes, men tilbage i foråret 2020 var det en jungle at finde rundt i. Det lykkedes dog at finde flere alternativer: Først og fremmest BeLive, som længe var en favorit i mit felt af tjenester, som slet ikke levede op til mine krav.

BeLive var for låst i sit setup, selvom det både virkede stabilt og viste sig at have større community, som var klar til at svare på spørgsmål. Et andet alternativ var Lightstream, som dog var tung at køre i browseren for min bedagede Macbook Air. Det var ellers lovende og kom måske tættest ønsket om frihed, men i bagklogskabens uendeligt klare lys, var der også lidt for meget OB-vogn over det.

Heldigvis fortsatte jeg min søgen og faldt pladask over StreamYard. Og wauw. Har du ikke stiftet bekendtskab med StreamYard endnu, og sender du live på Facebook, YouTube, Instagram, er det bare med at komme i gang med StreamYard. Tjenesten har en udemærket gratis version, men kan nemt og billigt opgraderes for at fjerne vandmærket og ophæve begrænsningerne.

Med StreamYard kunne vi invitere gæster med i udsendelsen, som kunne deltage fra deres egen telefon eller computer. En lobby gjorde det muligt for “teknikken” at “snakke” med gæster, inden de kom på, og samtidig gjorde integrationen til Facebook det nemt at vise kommentarer fra seerne undervejs. Jeg var fan. Hovedbestyrelsen var fan. Alt var godt.

Du kan se eksempler på livesendinger på KFUM-Spejdernes facebookside.

Et live-setup

Mens Johny Kristensen, som tidligere forklaret, stod for teknikken i KFUM-Spejdernes første livesending og leverede et knivskarpt billede, kan det også gøres i et mindre setup med lidt lys og en mobiltelefon.

Mens det var gennem arbejdet, at jeg fik introduceret StreamYard, kom mine egne erfaringer med teknikken gennem mit frivillige spejderarbejde. Her var det KFUM-Spejderne i Lystrup, som sendte live på Facebook. Konceptet var tyvstjålet fra alle de andre spejdergrupper, som lavede inspirerende livesendinger, hvor de lavede mad over bål, mens spejderne hjemmefra kunne følge med ved eget bål (eller måske bare i køkkenet).

Vores setup kan skimtes på billedet herunder og består af:

  • En mobiltelefon nederst til venstre sørgede for at sende billedet via StreamYard til gruppens facebookside
  • En lyskilde til højre i billedet sikrede ekstra lys for at give så rent et billede som muligt.
  • En mobiltelefon og et par in-ear høretelefoner øverst til venstre, som ligeledes deltager i livesendingen for at få lyden direkte i øret, når der var gæster igennem.

Derudover

  • En computer til at styre teknikken og producere livesendingen fx sætte gæster live, lægge grafik på billedet og styre evt. skift af kameravinkler.
live setup

Og selvom samfundet så småt er ved at åbne op her i april 2021, og alt ser lyst ud, er det bestemt ikke blevet mindre relevant at sende live til sine følgere, medlemmer eller kunder.

Livestreaming er kommet for at blive. Tidligere har det været forbeholdt tv-stationerne, mens tjenester som Facebook, Instagram, Youtube og især Twitch i kombination med smartphonen har gjort det muligt for en hver at gå live. Og her er StreamYard (som ikke aner til artiklen her og derfor ikke har haft mulighed for at sponsorere mig…) en god følgesvend til at hæve niveauet fra fedt til wow.

Men hvorfor overhovedet sende live?

Autencitet.

Så simpelt er det. Når vi er live, giver vi modtageren mulighed for at få et ægte, troværdigt billede af os. Samtidig indbyder vi til interaktion og lader kunder, medlemmer og følgere komme på banen med spørgsmål og kommentarer i real tid, som i bedste fald kan skabe samhørighed, selvom vi er adskilt af tid og sted.

Det står i skærende kontrast til mere statiske produkter som pressemeddelelser og facebookopslag, som ikke på samme måde indbyder til at her og nu-interaktion. Det gør, at man som afsender nemmere kan ignorere de negative kommentarer og “glemme” at svare på de spørgsmål, som gør ondt.

Her giver livesending flere muligheder for interaktion. Og hvis vi ellers opfører os ordentligt, ja så fremstår vi autentiske, troværdige og ikke mindst transparente. Et buzzword for mange virksomheder – og nu også for dig.

Derfor gav det mening for KFUM-Spejderne at sende live i foråret 2020. Fordi vi ville være ægte, pleje fællesskabet og skabe oprigtig interaktion med vores medlemmer.

På samme er livesendinger en god idé for dig, og nu ved du, hvordan du kommer i gang med at bruge din mobiltelefon til at sende live via StreamYard. Selv tak.

Christian
Christian

Velkommen til. Jeg hedder Christian Bruun og læser it, kommunikation og organisation på Aarhus Universitet. Her på siden skriver jeg om kommunikation, teknologi og alt det derimellem, som trænger til at blive husket.

Articles: 3