Farvel dyre stockbilleder. Hej gratis stockfotos

Afsløret. Det er måske ikke alle, som har brug for at finde flotte, gratis stockfotos til hjemmesider. Men vi er en gruppe af folk, for hvem det ikke er uvæsentligt at have adgang til flotte billeder i høj kvalitet, som kan bruges til hjemmesider og tryk.

Og her findes der heldigvis mange gode bud, og i indlægget her giver jeg mit bud på, hvor du skal gå hen for at finde de bedste billeder (og videoer og grafik).

Jeg er nemlig selv flittig bruger af gratis stockbilleder til mine projekter, primært hjemmesider. Men som du kan se nederst i indlægget, har jeg også været med til at bruge dem i egentlige kampagner i mit tidligere arbejde hos KFUM-Spejderne.

Gratis stockfotos. Hvordan?

Inden vi kommer til min liste af gode sider, vil jeg forklare, hvordan det er muligt at finde gratis billeder på nettet af høj kvalitet.

Jo, ser du. Det er det, fordi der verden over findes dygtige fotografer, som udgiver deres billeder gratis og vederlagsfrit til kommercielt og ikke-kommercielt uden at kræve, at man krediterer fotografen. Det er smart, fordi du normalt aldrig må bruge billeder uden tilladelse fra fotografen. Men det vidste du jo godt i forvejen…

For hver side har jeg linket til licensen, hvor du kan læse mere.

Bedste gratis stockfotos-sites

Jeg lover, at du ikke bliver træt, inden du har læst min liste igennem. At kalde det en liste er måske overdrevet, men ikke desto mindre er det de absolut bedste sider, hvis man mangler gratis stockfotos.

Pexels

Min absolute favorit. Siden indeholder mange tusinde billeder af alt fra natur og kunst til by og teknik. Jeg går sjældent forgæves, men bliver i stedet ofte imponeret over kvaliteten af billederne.

Og for at det ikke skal være nok med alle de flotte billeder, så tilbyder Pexels.com også stockvideoer under de samme betingelser. Jeg har særligt brugt dem til facebookopslag, hvis der skulle ske noget andet end det traditionelle billede.

Opretter du en bruger på siden, er det muligt at have et katalog med billeder, som du gerne vil gemme og bruge igen og igen.

Det virker næsten overflødigt at sige, men jeg er fan.

Du kan læse mere om licensen på pexels.com her.

Unsplash

Endnu en billedeside i særklasse. Unsplash.com har udviklet sig enormt, siden jeg første gang faldt over siden i min første praktikperiode hos Krifa. Derfor indeholder den i dag en bred vifte af billeder, som dækker mange forskellige temaer og områder.

Siden indeholder kun billeder, men det gør den bestemt ikke uvæsentlig at besøge. Og med avanceret søgefunktioner, som fx gør det muligt at uploade et billede og søge efter lignende billeder (på Unsplash.com licens), er siden et stærkt værktøj.

Du kan læse mere om licensen på unsplash.com her.

Pixabay

Sidste side er Pixabay.com, som udmærker sig ved ikke kun at vise billeder, men også tilbyder grafik, illustrationer og video. Det er ikke så lidt og på den måde adskiller pixabay.com sig fra de andre og fortjener derfor en plads på listen her.

Du kan læse mere om licensen på pixabay.com her.

Gratis stockfotos i outdoor-kampagne til KFUM-Spejderne

Oh. Jeg lovede dig at vise, hvordan vi hos KFUM-Spejderne havde brugt billeder fra Pexels.com og Unsplash.com til en onlinekampagne.

Kort fortalt viste alle tal (og erfaringer), at danskerne var valfartet ud i naturen under coronaens ankomst i foråret 2020. Den tendens så vi gerne fortsat hos KFUM-Spejderne og med spejdergruppernes opstart efter sommerferien 2020 (efter at have været lukket det meste af foråret) var det en god bold at gribe og fortælle danskerne, at friluftslivet kunne fortsætte hos den lokale spejdergruppe.

Kampagnen skulle drives af grupperne selv og her lavede vi et pressekit, som udover en pressemeddelelse også indeholdt billeder, som var velegnet til at dele på sociale medier. Og netop de billeder var lavet med udgangspunkt i gratis stockfotos. Du kan se dem her.

Grafik: Juliane Holmstrøm

Da kampagnen blev udviklet umiddelbart før sommerferien, var budgettet stramt, og tiden knap. Men det synes ikke at kunne ses i billederne, selvom de er gratis – og ikke mindst redigeret af min superdygtige og tidligere kollega, Juliane Holmstrøm.

Udover grafikken til sociale medier var de tre billeder også udgangspunktet for tre plakater, som gruppen kunne hænge op i lokalområdet. Du kan se dem her.

Og med de ord, så er slaget slået for, at der findes superflotte stockfotos af høj kvalitet derude på nettet, som du kan downloade og bruge helt gratis.

Christian
Christian

Velkommen til. Jeg hedder Christian Bruun og læser it, kommunikation og organisation på Aarhus Universitet. Her på siden skriver jeg om kommunikation, teknologi og alt det derimellem, som trænger til at blive husket.

Articles: 3